Bachova květová terapie

Bachovy esence a esence několika dalších systémů (např. australské, havajské, animální atd.) – léčí negativní stavy mysli, nálady, emoce a další psychické problémy jak dospělých, tak i dětí. Kombinací různých esenčních systémů se dosahují lepší výsledky, než jen samotnými Bachovými esencemi. Užívají se v kapkách, v prvních měsících terapie 3x denně, později už jen 2x denně. Další formou je sprej, který se dávkuje 3x denně 3 střiky. U dospělých přinášejí výrazné zlepšení psychiky tím, že uvolňují prožité stresy a blokády energie v těle, které se často projeví jako nějaký fyzický problém. Působením esencí na emoce a psychiku se tedy odstraní i řada fyzických potíží. Doménou jsou zejména neurózy, chronická únava a lehké až středně těžké deprese.

Je velmi dobrá i pro děti již od narození, neboť si na svět přinášejí obavy, úzkosti a strachy své matky. Výborné výsledky jsou dosahovány u dětí, které mají problémy s pozdním nástupem řeči, které se obtížně zařazují do kolektivu, u hyperaktivních dětí a zlepšení je možné i u autistických dětí z určité části autistického spektra a u Aspergerova syndromu. Není však nikdy pozdě začít s podáváním esencí, pokud se negativní stavy mysli projeví v těle třeba jako bolesti hlavy a bříška, nespavost, pomočování, tiky a další doprovodné příznaky neurózy, neboli strachu a úzkosti.

Zásadními předpoklady dosažení výborných výsledků a přetrvání efektu do budoucna jsou:

  1. Dlouhodobé užívání – u dlouhotrvajících stavů nezřídka 0,5-2 roky
  2. Pravidelnost užívání – 3x denně 
  3. Spolupráce s terapeutem – kontroly zhruba po 6 týdnech, kdy se zhodnotí vývoj a podle toho se volí další postup a složení směsi esencí

(Nepravidelnost a zkrácené užívání než bylo doporučeno může vést k menšímu efektu a zklamání pacienta z malé účinnosti této terapie)

Jedinečnou kombinací esencí jsou tzv. RESCUE REMEDY — pro první pomoc. Užívají se při akutních psychických i fyzických potíží. Jsou také ve formě masti nebo gelu na lokální použití a pro děti jako bonbóny nebo žvýkačka. V naší ordinaci je získáte vylepšené o některé esence z jiných systémů esencí, čímž bylo dosaženo zvláště výborného efektu.  

Souhrnný popis metody naleznete v odkazu Publikace — v knize Biologická celostní medicína na str. 69 — Bachova květová terapie.