Homeopatie

Podobné se léčí podobným

Základní zákon homeopatie vyjadřuje působení homeopatik, jejichž určení se řídí příznaky onemocnění (nikoliv diagnózou), které jsou v tzv. obraze léku. Metoda je známá již přes dvěstě let a je celosvětově velmi rozšířena. Homeopatika získávají své jedinečné vlastnosti způsobem přípravy. Určena jsou především pro léčbu akutních i chronických zánětů a předcházení hnisavých procesů. Homeopatika dají impulz naší imunitě, aby se začala účinně bránit. Mají také efekt na psychické stavy – úzkosti, lehčí deprese, nespavost, na hormonální poruchy, alergie.

 

Dávkování homeopatických léků určí lékař.

Granule nebo tablety se neberou do ruky, granule se nasypávají z tuby do uzavíracího víčka a z něj se nasypou přímo pod jazyk nebo do úst, kde se nechají rozpustit a vstřebávat. Nekousat, nezapíjet, nepolykat. Kapky se kapou přímo do úst nebo na plastikovou lžičku. Kojencům a malým dětem lze léky podat rozpuštěny na plastikové lžičce v troše kojenecké vody nebo i mateřského mléka nebo z kojenecké láhve nebo sklenice (před podáním vždy protřepat či zamíchat).

Léky se podávají zásadně do tzv. „čistých úst“, tzn. nalačno nejméně 15 min. před nebo po jídle či pití. Před a po užití homeopatických léků se nesmí asi 15 min. kouřit ani pít jakékoliv tekutiny, kromě čisté vody. Mentol a káva mohou omezit účinnost léků. Doporučuje se použití homeopatické zubní pasty firem Boiron nebo Weleda, což není nezbytné.